duminică, 16 octombrie 2011

OCTOMBRIE ROZ



 M-am tot gandit cum sa incep post-ul asta. Cum sa va fac sa simtiti cat de important e sa constientizati ca putem face ceva pentru noi? Cum sa va spun cat de draga mi-e viata si cate lucruri minunate pe care merita sa le traim depind de noi? Cat e de importanta gandirea pozitiva si bucuria de fiecare lucru, cat de mic din viata noastra care ne aduce in suflet un zambet ! Cat e de important sa fii sanatos ca sa poti vedea si simtii totul la valoarea exacta ! Da ! Sanatatea noastra e mai presus de orice ! Si uitam sa ne protejam si sa ne acordam sanse la viata ! Si eu fac asta ! In tavalugul asta de zi cu zi nu ma mai gandesc cat rau imi face tutunul, cat de inconstienta sunt cand as putea face un control de rutina si nu-l fac, cand ma enervez pentru un fleac care imi urca tensiunea ! Si incerc din rasputeri sa ma opresc cateodata si sa spun STOP ! Vreau sa fac ceva si pentru mine ! Si POT !

Luna octombrie este luna de informare si prevenire a cancerului de san la nivel mondial. 

Din intamplare sau nu am participat zilele astea la un curs de perfectionare cu tema Markeri Tumorali. Acum n-as vrea sa fac foarte tehnica aceasta postare, dar lucrand in domeniul medical si intalnind fel si fel de situatii si pacienti m-am deprins sa explic atunci cand am ocazia, termeni si practici medicale, cel putin la nivel de medicina de laborator ( care este domeniul meu) pentru ca am sentimentul ca pacientul roman e tratat de multe ori, la nivel de informatie, sub nivelul sau. Mi se pare important sa intelegi, atunci cand faci niste analize, de exemplu, pentru ce le faci, ce inseamna ele, ce informatii iti aduc si in ce conditii pot acestea sa te ajute. Asa ca am sa va spun macar ca markerii tumorali sunt produsi asociati tumorilor. Ca sunt unii secretati numai de celulele tumorii, dar cei mai multi si mai ales cei pe care ii efectuati ca analize in laborator sunt secretati si de celulele normale. Fiecare marker are o anumita specificitate de organ, dar nici unul nu poate fi utilizat ca metoda de diagnosticare deoarece nu are specificitate suficienta sau sensibilitate destula. Sensibilitatea unui marker se refera la capacitatea sa de a creste la o masa mica de tumora sau la o raspandire mica a tumorii. Astfel ca, in cea mai mare parte sensibilitatea e mai mare cand deja boala e in stadii avansate.
Ori asta mi s-a parut tulburator. E incredibil sa descoperi ca oricat de avansata e medicina in ziua de azi si in ciuda studiilor si cercetarilor nenumarate care se fac in lume, depistarea precoce a cancerului la san ( si nu numai) nu se poate face printr-o analiza in laborator. E inca o chestie de sansa. Si doar de informare si de constientizare. Pentru ca doar noi putem face ceva pentru noi in acest sens. Prin autocontrol lunar.
Statisticile nu sunt deloc in favoarea noastra :
-         la fiecare 3 minute, in lume, o femeie e diagnosticata cu cancer la san
-         1 din 8 femei din lume risca sa dezvolte cancer mamar
-         In intreaga lume, in fiecare an, apar 1,6 milioane de cazuri noi
-         Cancerul de san este a doua cauza de mortalitate in lume, la femei, dupa cancerul pulmonar
-         In Romania, anual sunt diagnosticate cu cancer la san 6000-7000 de femei
-         Sub 10 % din pacientele din Romania sunt diagnosticate in faza incipienta ( cu sansa maxima de supravietuire)

Acum cativa ani m-am intalnit cu aceasta problema in familia mea. Recunosc ca experienta m-a bulversat si m-a infuriat in egala masura. Pentru ca am inteles intr-un fel ca teama fata de aceasta boala poate fi fatala. Din fericire, Doamna din familia mea, Doamna pe care o iubesc tare si pe care o vreau langa mine multa vreme de acum inainte, a reusit sa lupte si sa invinga desi datele de pornire nu erau deloc incurajatoare. Pentru ca a asteptat mult prea mult pana sa ajunga la medic. Dar i-am inteles teama.
Cancerul mamar pentru o femeie este de doua ori mai greu de suportat pentru ca te mutileaza. Fizic si psihic. Daca supravietuiesti. De fapt, te mutileaza oricum si nu stii daca suprevietuiesti. Dar sansele cresc considerabil, si de a trai si de a nu trece printr-o mutilare daca avem grija de noi si ne autoexaminam lunar astfel incat, la cea mai mica suspiciune sa mergem la un control de specialitate.
De asemenea, rugati-va medicul ginecolog, cand mergeti la control sa va faca si un consult mamar. Daca ati trecut de 35 de ani faceti anual o echografie mamara si o mamografie. Ba chiar si sub 35 de ani ati putea face anual o echografie. Chiar daca medicul va spune ca nu e cazul daca nu aveti nici o suspiciune ( asa a patit prietena mea). Ok, recunosc ca nici eu nu am facut asta pana acum, dar promit s-o fac pana la sfarsitul anului.
In aceasta luna dedicata luptei impotriva cancerului la san, Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania, cu sprijinul Roche Romania, Gral Medical si Europa FM a lansat o campanie de informare si responsabilizare in cadrul careia  femeile pot efectua ecografii mamare gratuite, în centrele Gral Medical din Ploieşti, Piteşti, Craiova, Focşani şi Bucureşti. De asemenea, pacientele care se programează, pentru această ecografie gratuită, pe perioada campaniei, o pot efectua şi după terminarea campaniei, până la sfârşitul anului 2011. Programările se pot face online pe site-ul www.invingemcancerul.ro sau la centrele Gral Medical din întreaga ţară.
Va recomand de asemenea “Programul social desfasurat la Centrul de Diagnostic al Afectiunilor Mamare Renasterea.”  in cadrul caruia categoriile sociale defavorizate beneficiaza de servicii gratuite, iar celelalte categorii pot avea consultanta medicala de specialitate la preturi foarte avantajoase.
Date de contact : Fundatia Renasterea pentru Educatie, Sanatate si Cultura
Str. Mihai Eminescu 44-48, Ap. 13, Et. 6,
Sector 2, Bucuresti
Tel : +40 21 212 0 212
Fax : +40 21 212 0 213
E-mail : contact@fundatiarenasterea.ro

Pot sa va mai spun ca 70% dintre pacientele care sunt diagnoasticate cu cancer mamar ajung la medic dupa autoexaminare. Asa ca da, conteaza si depinde de noi ! Si oricat ati fi de ocupate, oricat ati crede ca voua nu vi se poate intampla, schimbati-va mentalitatea ! Faceti ca grija fata de voi sa devina obisnuinta ! Convingeti-va si mamele, prietenele si colegele sa faca la fel ! Viata asta tare e frumoasa si daca in cazul asta tine si de noi sa ne-o prelungim zic s-o facem ! Mie mi-e mai usor sa exist in echipa, in comunitate ! Asa ca avandu-va alaturi chiar si in ideea de a avea mai mult grija de noi sunt sigura ca o sa fac si eu mai mult pentru mine !
 Sa fiti sanatoasa si …aveti grija de voi !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu