miercuri, 28 septembrie 2011

P.S.TE IUBESC SAU CUM SA TRAIESTI FRUMOS


V-am povestit deja de campania celor de la Grupul Editorial ALL in care sunt implicata. Am ales sa citesc P.S.TE IUBESC a Ceceliei Ahern si cartea asta m-a tulburat tare caci m-a pus in fata unor trairi greu de simtit daca nu ai trecut prin ele. 

In urma cu ceva vreme, urmaream pe internet discursul doamnei Oana Pellea din cadrul unui eveniment. Un discurs cu miez si forta asa cum m-am obisnuit sa primesc din partea acestui om superb. S-a agatat de mine o fraza : “ Nu astepta sa pierzi un om drag ca sa inveti sa-ti traiesti viata “
M-am gandit de multe ori la dependenta asta care se creaza intr-un cuplu. Se spune ca dragostea e egoista si cu siguranta cu totii am trait sau am vazut in jurul nostru cum un cuplu devine o lume in sine, cum ne retragem un timp sau poate pentru totdeauna din activitatile pe care le aveam cu familia si prietenii pentru a fi doar in doi.  Ne traim iubirea departe de ceilalti si uneori uitam sa mai traim cu adevarat ca individ. Iubirea celuilalt e de ajuns. Probabil asta inseamna sa iubesti cu adevarat.
Sincera sa fiu nu cred ca am experimentat vreodata asta. Si cred ca pentru mine, sa iubesti cu adevarat inseamna tocmai sa-i lasi celuilalt libertatea de a trai si dincolo de tine, de a avea impliniri si bucurii individuale, de a-l sprijini pe celalalt sa se descopere si sa se dezvolte. Altfel mi-e teama de rutina care apare inevitabil, de obisnuinta unor gesturi si manifestari care ne fac in final sa uitam ca traim de fapt singurul lucru cu adevarat important pe lumea asta : Iubirea.




Cand am pus mana pe cartea asta a lui Cecelia Ahern ( P.S.TE IUBESC) m-au atras intr-o prima faza doua lucruri : ideea de a gasi semne in viata ta de la cineva drag care a plecat ca si cum ar fi inca langa tine si titlul : de ce “te iubesc” la P.S. ?
Cartea, scrisa cu delicatete si umor te poarta pe negandite prin viata lui Holly Kennedy, de profesie sotie. Sotul ei, Gerry este totul pentru ea in cel mai pur sens cu putinta. Tot ce traieste, gandeste sau simte Holly are amprenta lui. Doar ca, la doar 30 de ani Gerry moare, iar ea se trezeste deodata pierduta, smulsa dintr-o “lume” pe care o vedea desfasurandu-se pana la adanci batraneti. Cum sa supravietuiesti? Cum sa o iei de la capat? Cum sa continui macar ?
Mi- a placut o fraza spusa aseara de un amic : “un prieten iti cunoaste slabiciunile, dar iti accentueaza partile forte”. Cam asta face si Gerry. Din iubirea frumoasa, calda, inteleapta care razbate din fiecare fila citita de mine, Gerry pregateste 10 plicuri, pentru 10 luni, cu 10 sarcini care s-o ajute pe Holly sa se redescopere, sa se accepte si sa mearga ASA, mai departe.
Cartea asta insa nu e numai despre iubirea dintre un barbat si o femeie si cred eu ca asta o face profunda si realista. E despre iubire in general. Iubire, prietenie, familie. Pentru ca, indeplinind luna de luna sarcinile lasate de Gerry, Holly isi redescopera prietenii si familia. Si cu ajutorul lor se redescopera pe sine. Isi desmorteste celelalte simturi, isi invinge din temeri, isi priveste in sfarsit viata din alta perspectiva si invata sa traiasca cu ea.
Unul din pasajele care pe mine m-a impresionat cel mai mult este cel in care Holly invata in cele din urma sa se bucure de fericirea celor din jur chiar cand ea nu se mai simte fericita. E primul pas spre descatusare, primul pas spre speranta ca si  in viata ei va fi intr-o buna zi, din nou, IUBIREA. Pana atunci insa, viata trebuie traita oricum. Cu temeri, cu frustrari si slabiciuni, dar cu inima deschisa.

Si in final am descoperit si de ce “te iubesc” la P.S. Pentru ca declararea iubirii e doar un rezumat al vietii traite alaturi de cel pe care-l iubesti. E doar un mod conventional de a pune in  2 cuvinte toate dorintele, sperantele, gandurile, faptele noastre vis-à-vis de cel pe care-l iubim. Fara fapte concrete, fara dovezi, “ te iubesc” raman doar vorbe goale. Altfel spus “TE IUBESC” nu e esenta scrisorii, ci doar un P.S.

Sa te bucuri de lucrurile mici, sa-ti acorzi ragaz sa inveti despre tine, sa fi atent la cei de langa tine, sa primesti viata asa cum ti se ofera, in fiecare clipa e cu siguranta calea spre o viata traita frumos.


P.S. Nu uitati ca fiecare comment al vostru, aici, pe blog, la acest post, legat de cartea in discutie inseamna o alta carte donata de Grupul Editorial ALL catre cineva mai putin norocos ca noi.
Cartea o puteti gasi la www.all.ro.

6 comentarii:

  1. Azi caut această carte! Foarte frumaosă recenzia ta.

    RăspundețiȘtergere
  2. O carte care ne face sa reflectam la cat de mult dovedim cuiva ca-l iubim, apreciem si ii multumim ca era acolo la acel moment. Foarte bine ai punctat Ioana pasajele din carte, am sa cumpar cartea zilele astea sa o citesc....

    RăspundețiȘtergere
  3. N-am citit cartea, n-am vazut nici filmul...dar tare m-ai facut curioasa, asa ca o sa caut si eu cartea.

    Imi place explicatia P.S.-ului :)


    G.

    RăspundețiȘtergere
  4. E geniala explicatia ta! Imi place la nebunie cum ai descris cartea si am sa o comand si eu cu siguranta! te pup si succes in continuare! initiativa voastra e de laudat!

    RăspundețiȘtergere
  5. Uff...nu am citit-o!!Sper sa o gasesc pt ca din descrierea ta deduc ca o sa imi placa sigur! Felicitari pt blog, Ioana si spor la scris!

    RăspundețiȘtergere
  6. Sa fiu sincera,nu am citit cartea,doar am vazut filmul.Care m-a emotionat pana la lacrimi:).Sper sa o si citesc,stiu ca mereu cartea e mult mai buna decat filmul...

    RăspundețiȘtergere