marți, 29 noiembrie 2011

INFINITUL sau MIHAIL SEBASTIAN CA PRETEXT



Pentru cei care trec mai des pe aici n-ar trebui sa fie o noutate faptul ca sunt indragostita de Mihail Sebastian. Mi-as dori nespus sa mai  vad un spectacol dupa una din piesele lui. De fapt cat mai multe spectacole dupa piesele sau romanele sale. Oferta insa nu prea e. Asa ca afland ca la Odeon se vor juca doua reprezentatii ale spectacolului document MISTERUL SEBASTIAN, m-am grabit sa iau bilet. Ajung la casa de bilete a teatrului cu 3 zile inaintea primului spectacol si cu 13 zile inainte de a doua reprezentatie. Surpriza ! Doamna de la bilete imi spune scurt : “Nu mai sunt bilete ! Nici macar la al doilea spectacol!” Insist ! “Poate mai gasiti vreunul, ratacit…:) “ In sfarsit, am noroc : “ Haideti ca am mai gasit unul, dar e in spate si pe extrema din dreapta scenei. Nu se vede prea bine. Il vreti? “ “Bineanteles ca-l vreau. Trebuie sa intru.” Premisele sunt bune : scenariul Stelian Tanase ( vazusem documentarul din seria Bucureti strict secret la difuzarea lui la TV), regia Felix Alexa ( pe a carei implicare in organizarea si realizarea acestui eveniment o salut si respect), cu participarea Rodicai Mandache, a lui Marius Manole ( spectacolul lor cu Marea Iubire a lui Sebastian l-am vazut de nu mai stiu cate ori ) si a Mesterului Radu Beligan catre care privesc fara exagerare cu piosenie si respect, dar si cu drag si recunostiinta pentru efortul pe care il face ca noi sa ne bucuram inca de prezenta pe scena a domniei sale. ( La fata locului am descoperit inca o participare, a actritei Raluca Aprodu, desi numele ei nu apare in nici o prezentare)
Aseara am fost la spectacol. Pentru cineva iubitor si cunoscator de Sebastian, spectacolul nu va va oferi noutati, dar dupa parerea mea merita vazut daca cautati mai mult decat informatie ( caci da, ma asteptam la asta mai ales, fiind un spectacol documentar ) si anume emotie.Pentru ca, pentru mine, de aceasta data, subiectul a fost doar un pretext. Ceea ce nu e rau ! :)
E emotionant sa ai pe scena, la cativa metri de tine o bucata de istorie. Mesterul Beligan a jucat in rolul profesorului Miroiu din spectacolul Steaua fara nume la premiera acesteia in 1944. Povestile dumnealui despre acea epoca sunt atat de vii si de bogate!
E emotionant sa vezi din nou cum se identifica pe scena Marius Manole cu Mihail Sebastian ( daca as crede in reancarnare as jura ca Manole a fost candva Mihail Sebastian )  si chimia dintre el si Rodica Mandache 
( interpretand pe Leni Caler).
Ai zice ca un cerc s-a inchis, pornind de la premiera din 1944 si terminandu-se cu spectacolul de aseara. Dar nu, el trece intr-un altul, formand semnul infinit. Caci Mesterul Beligan povesteste la inceputul spectacolului cum un rol l-a transformat peste noapte in “vedeta”, termenul neavand intelesul  pe care il promoveaza astazi televiziunile. “O “vedeta” in teatru se naste rar, cam o data la 10 ani si o astfel de “vedeta” este astazi Marius Manole.” spune  Mesterul. M-a emotionat aceasta girare a talentului lui Manole, acest transfer de la “proaspata vedeta “ de acum 70 de ani la “proaspata vedeta” de astazi. M-a emotionat energia contopita a acestor doi creatori, brat la brat la aplauze, Manole, timid, inca nestiind sa le primeasca cu totul, Mesterul bucurandu-se senin si total de iubirea publicului.

Daca nu ati prins una din cele doua reprezentatii nu va pierdeti speranta ! Se pare ca se vor mai programa cateva reprezentatii in decembrie si ianuarie ! Asa ca fiti cu ochii pe site-ul Odeonului !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu